Eventkalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

AKTIVIA vzw, VWF vzw en VVRS vzw bundelen zich voortaan onder de nieuwe naam Wandelsport Vlaanderen vzw. De nieuwe naam is samen met het nieuwe logo, dinsdag 17 november 2015 voorgesteld tijdens een plechtig persmoment in het Sportimonium van het Bloso centrum domein Hofstade. De recreatieve wandelsport, ontstaan in de begin jaren ’70 (vorige eeuw) is vandaag de dag uitgegroeid tot een professionele organisatie van 350 wandelclubs en 62.000 leden over heel Vlaanderen.

Geschreven door Ides Codde
woensdag 15 augustus 2012

Bron Website : http://www.wandelgazette.be/

Onze Lieve Vrouw Hemelvaart is een extra vakantiedag en dus gaat het woensdag ll. de richting van Londerzeel uit. Vanuit het gemeenschapscentrum Gerard Walschap, organiseert Ochtengloren Kapelle op den Bos voor de 24ste maal haar gelijknamige Gerard Walschaptochten in.

Bron : www.wandelgazette.be
Geschreven door Ides Codde op 17-03-2013

Schitterende Ochtendglorense Kanaaltochten

 

Vanuit het Theresiacollege  te Kapelle o/d Bos organiseerde Wandelclub “Ochtendgloren” zondag ll. reeds voor de 32ste  maal haar Kanaaltochten.  De dorpskern wordt dan ook al eeuwen doorkruist  door het zeekanaal Rupel-Brussel.  Zowat de leidraad van de ganse wandeling.   Daarnaast doorkruist ook de drukke spoorlijn Mechelen-Dendermonde sinds de aanleg ervan in 1837 het dorp.
Ochtendgloren brengt morgenstond , in de vroege ochtend stappen we de dorpskern uit, waarbij landelijke wegen ons laten trekken in de richting van Westrode en Ramsdonk. Voor het zover is wenkt echter Nieuwenrode , een heerlijke drassige veldweg loodst ons tussen Brabantse kouters en weiden bezijden een paardenmanege.

Geschreven door Ides Codde  15 augustus 2013
Bron Website : http://www.wandelgazette.be/

Onze Lieve Vrouw Hemelvaart is een vrije extra vakantiedag, en dus gaat het de richting Londerzeel uit. Vanuit het gemeenschappelijk centrum Gerard Walschap, organiseert Ochtengloren Kapelle op den Bos voor de 25ste maal haar gelijknamige Gerard Walschaptochten.

Jacob Lodewijk Gerard baron Walschap werd in 1898 in Londerzeel geboren en stierf in Antwerpen in 1989. Hij was een zoon van een kleine kruidenier. Dus bij zijn geboorte was hij nog lang geen baron. Daartoe moest hij nog door een aantal diepe dalen. Om tot latere literaire hoogten en adelstand te klimmen.

Geschreven door Ides Codde
zaterdag 05 mei 2012

Bron Website : http://www.wandelgazette.be/

Vanuit de parochiezaal te Ramsdonk organiseerde Wandelclub “Ochtendgloren” Kapelle-o/d-Bos, zaterdag 5 mei reeds voor de 24ste maal hun Evert Larock wandeltochten. Ramsdonk, deelgemeente van Kapelle-op-den-Bos is een landelijke gemeente op de scheiding van de provincies Antwerpen en Vlaams Brabant. Evert Larock, een getalenteerd schilder die ondanks de welgestelde afkomst van zijn ouders, aangewezen was op steun van de mecenassen, werd er geboren. Vandaar dus de naam van deze wandelorganisatie.


 

Zijn artistieke loopbaan ontwikkelde zich in Antwerpen aan de academie. De Antwerpse kunstwereld waardeerde hem erg. Hij woonde op vele plaatsen, maar keerde steeds weer naar Kapelle-o/d-Bos terug waar hij overleed op jonge leeftijd (1865-1901)aan tbc. Na de nodige inschrijvingsformaliteiten en het bekijken van het parkoers starten we voor de 25 km. Eerst maken we een lus, eindigend in de parochiezaal. We stappen even door wat bebouwing, waarna een aardeweg, overgaande op een smal pad ons vie een prachtige dreef naar het kasteel van Ramsdonk loodst. Het kasteel bevindt zich in het kasteeldomein van Houtem. Dit prachtige kasteel dateert oorspronkelijk van eind de 12de eeuw en is bewoond door de familie de Meester. Een graswegel evenwijdig lopend langs het industriepark zet ons af in de Oude man straat. Een brokkenpad brengt ons op het heerlijkheden pad die zich een weg slingert langs velden en weiden in de richting van Willebroek.

Een smal baantje brengt ons hierna naar buurtweg 22, een betonwegje langs slingerende aardewegen door de velden. Eventjes op een fietspad naar een kasseiwegje, waarna een lange losweg volgt. Nog even door wat bebouwing en we staan terug aan de parochiezaal. Na de obligate stempel gaat het naar het centrum langs de Sint-Martinuskerk en pastorie. De huidige Sint-Martinuskerk werd gebouwd in 1836 maar het eerste kerkgebouw dateert van voor 1132. De oude kerk moet wel ongeveer de zelfde vorm gehad hebben als de huidige. Wat verder loert de Maria grot. De Lourdesgrot is een kopie van de grot van Massabielle bij de Franse stad Lourdes waar in 1858 Maria zou zijn verschenen aan Bernadette Soubirous. Het gaat om een natuurgetrouwe nabootsing. Even gaat het langs een voetbalveld, waarna een smal pad ons langs een drukke baan brengt. De Kouterweg onder een spoorwegbrug door luidt het landelijke Kapelswandelpad in. We zijn terug vertrokken voor enkele kilometers wandelplezier op een wirwar van smalle padjes en aardewegen uitkijken op een streek die Evert Larock vereeuwigde in zijn werken.

Uiteindelijk monden we uit aan het Kanaal Brussel-Rupel. De vaart die Brussel met de Schelde verbindt is een van de oudste in Europa. Ze is gegraven in de eerste helft van de 16de eeuw in opdracht van Keizer Karel. Na wat aanpassingen en grote werken kreeg Bussel een verbinding met de Schelde en zo was Brussel ook verbonden met de zee via de Schelde. Van op de brug hebben we een zicht over de Eternit fabriek, een fabrikant van dakbedekkingen en ander bouwmaterialen. Het bedrijf is in 1905 opgericht door Alphone Emsens die een licentie had verworven voor het maken van cement dat versterkt is door asbestvezels : asbescement. Deze techniek was in 1900 gepatenteerd door de Oostenrijkse uitvinder Ludwig Hatschek. Na de tweede wereldoorlog groeide het bedrijf gestaag en werd het actief in andere landen. In 1995 werd de naam van de overkoepelende” Eternit Group” in ’Etex Group’verandert. Tegenwoordig werken zou een 12000 mensen in 30 landen. Etex Group is nog steeds eigendom van de familie Emsens. Een brokkenpad achter een huizenblok brengt ons naar Kaffee de Plekpot naar een tweede rust. Ook hier staat een luswandeling te wachten die aanvat met het Oxdonkpad. Het is wellicht één der groenste strookjes van de gemeente. Het Koningssteen , een jachtpaviljoen van de hertogen van Brabant is tegenwoordig een centrum om de moderne mens tot zich te laten komen. Wijzelf komen een met de natuur en de prachtige brokkenpaden die elkaar opvolgen tot het bos van A. Een zoveelste pad slingert gestaag mee met het beekje, wat verder wacht een privéweg van een boerderij. Tot weg 109 , smal drassig en slingerend ons terug de behuizing inloodst. De spoorwegberm op tot aan de rust. Heerlijke kilometers om vingers en duimen bij af te likken waren dit.

We maken ons op voor het laatste gedeelte. Over het kanaal, draaien en keren we door het centrum van Kapelle/Bos. Alover het marktplein wenkt het woon- en zorgcentrum Akapella voor een rustige doch groenrijke verkenning. Het blijft wonderwel verrassend wandelen , nu eens een aardeweg , dan een bosdoorsteekje waarbij tussen het groen zich opnieuw het kasteel van Ramsdonk positioneert. Wat later wenkt de parochiezaal van Ramsdonk, na een verbijsterende groene wandeling vereeuwigd door Evert Larock. De pannenkoeken gebakken naar aloude traditie maken het verhaal compleet.

 

Geniet mee van enkele sfeerbeelden :

 

De plekpot promo