Eventkalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Geschreven door Ides Codde
woensdag 15 augustus 2012

Bron Website : http://www.wandelgazette.be/

Onze Lieve Vrouw Hemelvaart is een extra vakantiedag en dus gaat het woensdag ll. de richting van Londerzeel uit. Vanuit het gemeenschapscentrum Gerard Walschap, organiseert Ochtengloren Kapelle op den Bos voor de 24ste maal haar gelijknamige Gerard Walschaptochten in.

 

 Jacob Lodewijk Gerard baron Walschap werd in 1898 in Londerzeel geboren en stierf in Antwerpen in 1989. Hij was een zoon van een kleine kruidenier. Dus bij zijn geboorte was hij lang geen baron. Daartoe moest hij nog door een aantal diepe dalen. Om tot latere literaire hoogten en adelstand te klimmen. In zijn jeugd was hij een goed leerling met de ambitie om missionaris te worden. Dat het hem menens was kan afgeleid worden uit het feit dat hij in Leuven met de studie van priester begon. Evenwel vlak voordat hij de eerste wijding moest ontvangen, gooide hij zijn kap over de haag. Hij besefte dat priesterschap en celibaat niet aan hem waren besteed. Hij ging werken op de redactie van het katholieke Vlaamse weekblad Het Vlaamse Land. Hij debuteerde met romantische verzen en enkele getinte toneelstukken. Iets wat niet bepaalt werd opgemerkt. In 1925 trouwde hij met Marie-Antoinette Theunissen, met wie hij vier zonen en een dochter kreeg. Zijn beste en bekendste werk is wellicht de roman “Houtekiet” uit 1939. De roman van de nieuwe mens in een vrije maatschappij. Naast romans schreef hij ook essays, toneelstukken, teksten voor het poppenspel en kinderboeken. Toen hij stierf was Walschap de meest gelauwerde auteur in Vlaanderen. Midden de jaren’70 van vorige eeuw werd hij tot Baron gelauwerd. Dit eventjes ter zijde.

 

 

We kiezen voor de 25 km. We verlaten de startzaal met een ommetje door de woonkern, langs het kerkhof met zicht op de neogotische Sint-Jozef kerk daterend uit 1875. Trouwens een bouwwerk waar je niet naast kunt kijken want ze is behoorlijk groot. Er werd vroeger niet op een kleinigheid gekeken wanneer het erom ging een tempel voor de Heer op te richten. Een brede aardeweg brengt ons kort hierna langs de kleine molenbeek. Daarna is het een opeenvolging van aardewegen en smalle wegeltjes die we te verwerken krijgen. Dwars door een maïsveld gaat het verder op slingerende paadjes. Tot een brugje ons ditmaal over de grote molenbeek stuurt op weg naar een kleine bosdoorsteek en Kruisheide. Tussen het groen door kunnen we amper het kasteel Groenhoven waarnemen. Door de groendreef, een landelijk wegje over een kiezelbaan bereiken we de kouter school te Malderen voor een eerste rust. Daarna maken we een lus. Over het dorpsplein rond de Sint-Amanduskerk uit de 11de eeuw gat het verder. Een lange aardeweg stuurt ons richting Opdorp. Langs land- en tuinbouwbedrijven typische voor de streek wenkt opeens het Lippelobos, door majestueuze dreven en smalle paadjes vervolgen we onze weg. Ergens in het bos komen drie provincies samen. Het bos strekt zich namelijk uit over de Antwerpse gemeente Lippelo en Malderen die is Vlaams-Brabant. In het westen grenst het bos aan de gemeente Buggenhout dat Oost-Vlaams grondgebied is. 60ha groot is het bos, het is er heerlijk om in te vertoeven met deze tropische wandeltemperaturen.

 

 

Vervolgens sturen een paar rustige betonbaantjes ons verder tussen de velden en de weiden , het bekoorlijke landschap van Gerard Waldschap in. Door wat bebouwing bereiken we terug de rust in Malderen. Het is de plaatselijke kosaat route die ons hierna op sleeptouw neemt langs talrijke selder- en koolvelden. Ik had geen idee wat een “kossaat” mocht zijn daarom ging ik het opzoeken. De oorspronkelijke betekenis van “kossaat” is iemand die in een ”kot” zit en verwijst naar de kleine landbouwers zeg maar keuterboeren die vele decennia in de buurt woonden. De Kossaats bewerkten huurland en woonden in een klein huisje met weinig land. Om zijn gezin te kunnen onderhouden verdiende de kossaat bij in loondienst. Mogelijk is de naam een samenstelling van het Middelnederlandse “kot” en “zate”. Kossaat kan ook ontstaan zijn uit het Latijnse ‘Casatus’ wat ‘hut’ betekent. Slingerend op smalle paadjes tussen de velden en langs beekjes lopen we verder genietend van de prachtige natuur. Inmiddels is de Kosaatroute al enige tijd overgaan in het molenbeekwandelpad.

 

 

Waarna we de Soo Moerman wandelroute volgen op rustige verharde wegen merken we opeens een merkwaardig monument op , het blijkt de Blauwhoek te zijn. Bij de slag van Londerzeel op 29 september 1914 sneuvelden aan Belgische zijde drie officieren en 127 soldaten. Als eerbetuiging van de gevallen soldaten liet men in 1919 naar aanleiding van de vijfde verjaardag een gedenkteken oprichten op het kruispunt Blauwenhoek-Ursene. Wat verder wenkt terug de startplaats. Rest ons nog een lusje van 5,8 kilometer. Terug de startzaal uit door bebouwing naar een nieuwe verkaveling. Ook hier krijgen we rustige verharde landelijke wegen tussen de velden voorgeschoteld in de richting Hoogheide. Eventjes op een voetpad langs een drukke baan een aarde weg in die ons terug op rustige verharde landelijke wegen brengen. Langs een hondenfokkerij naar een brokkenpad dat een tijdje ons medegezel wordt.. We krijgen de kerk in het vizier, me maken nog een bocht maar links op een smal paadje langs de rand van een bosje en langs weiden. Een bos doorsteekje brengt ons terug tussen de bebouwing terug naar de startplaats. Mooie wandeling op een afwisselend parkoers , dat we afsluiten met een lekker blond kossaat biertje .

Geniet mee van enkele sfeerbeelden :