Eventkalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Bron : www.wandelgazette.be
Geschreven door Ides Codde op 17-03-2013

Schitterende Ochtendglorense Kanaaltochten

 

Vanuit het Theresiacollege  te Kapelle o/d Bos organiseerde Wandelclub “Ochtendgloren” zondag ll. reeds voor de 32ste  maal haar Kanaaltochten.  De dorpskern wordt dan ook al eeuwen doorkruist  door het zeekanaal Rupel-Brussel.  Zowat de leidraad van de ganse wandeling.   Daarnaast doorkruist ook de drukke spoorlijn Mechelen-Dendermonde sinds de aanleg ervan in 1837 het dorp.
Ochtendgloren brengt morgenstond , in de vroege ochtend stappen we de dorpskern uit, waarbij landelijke wegen ons laten trekken in de richting van Westrode en Ramsdonk. Voor het zover is wenkt echter Nieuwenrode , een heerlijke drassige veldweg loodst ons tussen Brabantse kouters en weiden bezijden een paardenmanege.

Op een grote buitenpiste draaien de dieren toertjes rond een soort molen. Het Nieuwenroods wandelpad voert ons hierna langs enkele bezienswaardigheden en mooie zichten op het kanaal Brussel-Schelde. Smalle bospaden worden er afgewisseld met asfaltstreepjes uitkijkend op de ontluikende velden.

 

De Boondreef vormt hierna een eindeloos stuk ‘macadam’ in de richting van Westrode tot het Pollarepad soelaas brengt. Het is een van de recentste her opengestelde trage wegen in de regio en verbindt Westrode met Kapelle o/d Bos. Landelijk bereiken we Westrode , alwaar in ‘ de eendracht ‘ we onze eerst rust benutten. Westrode , een dorp dat leeft is een deelgemeente van Meise. Via de neogotische Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskerk omgeven door een mooie kruisweg ruilen we de dorpskern opnieuw voor de landelijkheid. Het Kapelse wandelpad laat ons genieten van het rustige pastorale gebied rond Ramdonk. Hier en daar liggen de wandelpaden er sompig bij , maar het blijft bovenal genieten van slingerende wandelpaden tussen de braakliggende velden.

 

Het geheel laat ons uitlopen in een nieuwe verkaveling van Kapelle o/d Bos. Maken er een rondje rond de driebeukige Romaanse Sint-Niklaaskerk. Het interieur loont de moeite , naast enkele prachtige brandramen van de twaalf apostels vormt de kerktoren een duidelijke kroon, een unicum in ons land. In het zog van de kerk treffen we naast de 17de eeuwse schandpaal, nog iets verder ons tweede rust.  Hierna dienen we een lus te stappen. Het is wat draaien en keren door de straten alvorens we het centrum verlaten. Ook hier krijgen we een stukje Kapelse wandelpad voor de voeten geschoven. We komen er voorbij het kasteel van Houtem. Dit prachtig kasteel dateert oorspronkelijk van einde 12e eeuw. Het is bewoond door de familie de Meester maar is privé. De omgeving van het kasteel ruilen we voor een brokkenpad , waarna een graswegel evenwijdig lopend met het industriepark ons door een prachtige dreef loodst. We monden uit in Ramsdonk met het mooie kleine Sint-Martinuskerkje. Naast de kerk treffen we ook de pastorie en een Lourdesgrot. Een duidelijke kopie van de Massabielle grot in Lourdes zo blijkt.

 

Geplaveide paden en doorsteekjes brengen ons Ramdonk uit. Er volgt een redelijk lange drukke weg en een stuk bebouwing in de richting van Kapelle centrum. We komen onder meer voorbij een vermaard fabrikant van sectionale poorten. Hierna mogen we andermaal rusten. Het laatste gedeelte vat eveneens aan met een verkenning van het dorpscentrum. Tot een brokkenpad langs de gemeente magazijnen ons laat uitmonden aan het kanaal Brussel-Rupel. Het jaagpad wordt een tijdje gevolgd. De vaart die Brussel met de Schelde verbindt is een van de oudste in Europa. Ze is gegraven in de eerste helft van de 16de eeuw in opdracht van Keizer Karel. Na wat aanpassingen en grote werken kreeg Brussel een verbinding met de Schelde en zo was Brussel ook verbonden met de zee via de Schelde.

 

Ter hoogte van de Calandrokaai verlaten we het kanaal. We krijgen er een prachtig zicht op de indrukwekkende Jan Bogaert klapbrug , genaamd naar de bouwer-ingenieur. Het schoonste van de wandeling is inmiddels achter de rug. Dwarsen nog een drukke baan ter hoogte van de bekende Eternit fabriek, een fabrikant van dakbedekkingen en ander bouwmaterialen. Het bedrijf in 1905 opgericht door Alphonse Emers werd vooral bekend door de productie van asbastcement. Monden uit in de Stationsstraat op een boogscheut van de startzaal. Waarna we ons te goed doen aan een heerlijk artisanaal streekbier.

Tekst Ides Codde

Geniet mee van enkele sfeerbeelden :